Conot
RRP 6: Izdelava demonstracijskega prototipa kombinirane avtonomne naprave baterijski akumulator-sončna celica

Nosilec: dr. Robert Dominko (KI)


Cilj je razvoj in demonstracija obnovljivega vira električne energije, ki bo omogočal zanesljivo in dolgotrajno avtonomno delovanje naprav/aplikacij, pri katerih je potreba po neodvisnem, prenosnem in  visoko zanesljivem viru električne energije. Koncept je naslednji: sočno energijo preko sončnih celic pretvorimo električno, to pa shranimo v akumulator. S tem se izognemo potrebi po polnjenju akumulatorjev na fiksnem omrežju. Izdelek tako lahko ostane nepretrgoma na območju, kjer ni električnega omrežja. Aplikacije, ki jih pokriva partner IskraTELA zajemajo prometno svetlobno signalizacijo ter pašne pastirje. Seveda je v prihodnosti možna razširitev aplikacij.

Izziv bo priprava ustrezne sklopitve med solarnimi in akumulatorskimi napravami. Od solarnih tehnologij bomo najprej preizkusili in uporabili ustaljene fleksibilne a-Si in CIGS panele, nato pa bomo testirali tudi nekaj delujočih DSC panelov 3 PV generacije, ki je še v povojih, materiali zanjo pa se bodo razvijali tudi v tem CO. Od akumulatorskih tehnologij bomo uporabili obstoječe litijeve tehnologije, nato pa bomo prav tako prešli na nove generacije litijevih baterij. Ta prehod bo seveda odvisen od razvoja samih litijevih akumulatorjev.


Ta projekt naj bi služil kot odličen test, ki bo pokazal ne le prednosti novih tehnologij, ampak bo pokazal tudi morebitne probleme, s katerimi se bomo soočili pri prehajanju na nove generacije energijsko avtonomnih izdelkov. Pridobljene izkušnje bomo v slovenskem prostoru lahko s pridom izkoristili, ko bo prišlo do intenzivnejšega uvajanja novih nizkoogljičnih tehnologij na svetovnem nivoju.

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map