Conot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Naložba v vašo prihodnost
Različni prototipi električnih avtomobilov
Električna mobilnostČedalje bolj očitna energetska kriza in vse večji vpliv okolju škodljivih izpustov na podnebne spremembe nas spodbujata k raziskovanju alternativnih možnosti uporabe energetskih virov. Napredek v razvoju novih tehnologij, predvsem novih materialov, nam omogoča, da počasi zmanjšujemo odvisnost od fosilnih goriv oziroma da jih porabimo s čim višjim izkoristkom. Vozila z motorji z notranjim zgorevanjem so znana po svojem nizkem izkoristku in tudi potencial, ki je v njihovih izboljšavah, se ne zdi pretirano velik. Zato se nam s centralizacijo proizvodnje električne energije in tako možnostjo učinkovitejšega čiščenja izpustov ter čedalje višjim deležem uporabe obnovljivih virov ob uporabi električnih motorjev nudi zelo perspektivna možnost razvoja električnih vozil. Kljub temu da je ideja o elektrifikaciji vozil zelo stara, je današnji delež razvoja, namenjen njihovi popularizaciji, še vedno majhen. Vseeno pa se eksponentno viša in po naših ocenah je pravi čas, da trgu ponudimo sveže moči, ki bodo s svojim elanom in idejami predstavljale potencial za nadaljnji visokotehnološki razvoj, obenem pa poskrbimo, da se v delo vključi čim več partnerjev, ki se na tem področju že trudijo.

Projekt ELEKTRIČNA MOBILNOST je zasnovan kot timsko delo študentov Fakultete za strojništvo, Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, pod mentorstvom strokovnih sodelavcev fakultet ter koordiniran s strani Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije in Kemijskega inštituta. Naše vodilo je preko izdelave realnih modelov vozil na električni pogon utrditi obstoječa ter pridobiti nova znanja za študente in industrijo, preizkusiti in nadgraditi vgrajene komponente ter v Sloveniji in svetu promovirati električno mobilnost. V delo se intenzivno vključujejo partnerji iz gospodarstva, bodisi s strokovnimi izzivi bodisi s posredovanjem znanja.

Projekt poteka po fazah:

1. faza: EL TWINGO (zaključena)
2. faza: EL. TWINGO SPORT (v izvedbi)
3. faza: EL. PROTOTIP (v pripravi)

V tej brošuri Vam želimo prikazati naše delo na področju električne mobilnosti in Vas navdušiti za sodelovanje, za katerega menimo, da bi obrodilo mnogo bogatih sadov.


Več o projektu:

Zloženka
Ponudba za sponzorje


Zunanje povezave

Električna mobilnost in co notwww.elektricna-mobilnost.si
kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map