Conot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Naložba v vašo prihodnost
BBI

BBI

BBI (Bio-based Industries Initiative) je javno-zasebno partnerstvo med Evropsko komisijo in konzorcijem bio-industrije BIC (Bio-based Industries Consortium).

Vizija BBI-ja:

Vizija za konkurenčno, inovativno in trajnostno Evropo je prehod družbe na post-naftno družbo in prekinitev odvisnosti gospodarske rasti od izčrpavanja naravnih virov in s tem vplivanje na okolje.

Cilj je skupaj z evropsko in medsektorsko industrijo, malimi in srednjimi podjetji, raziskovalnimi organizacijami, univerzami, regijami in državami članicami EU razviti gospodarstvo, ki uporablja domače surovine, proizvaja hrano, krmila, kemikalije, materiale in goriva lokalnega izvora, ustvarja delovna mesta v različnih sektorjih v Evropi in pospešuje razvoj podeželja. Osrednji cilji so trajnost ter smotrna in učinkovita uporaba virov v industrijskih, poslovnih in družbenih aktivnostih.

S trajnostno in učinkovito uporabo evropskih obnovljivih surovin, ki ne bo povzročala nastanka dodatnih odpadkov, bo bio-industrija izboljšala rabo zemljišč in preskrbo s hrano za industrijski proces bio-base produktov:

-          Napredna goriva

-          Kemilkalije

-          Materialni

-          Prehranske sestavine in krmila

-          Energija.

 

Bio-industrija bo imela v naslednjih desetletjih veliko vlogo pri snovanju trajnostne rasti in spodbujanju gospodarske rasti Evrope z revitalizacijo podeželskih območij z ustvarjanjem služb v raziskavi, razvoju in produkciji delovnih mest.

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map