Conot
Državni finale ClimateLaunchpad 2017
Petek, 23 Junij 2017 09:29
ClimateLaunchpad
zbira več kot 1000 novih idej s področja zelenih tehnologij za zmanjševanje podnebnih sprememb in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti ideje v uspešen posel. Tekmovanje letos poteka v več kot 30 državah. Slovenijo zastopa 6 ekip, ki bodo svoje ideje predstavile na ClimateLaunchpad državnem finalu. Ocenila jih bo strokovna žirija in izbrala do tri ekipe, ki se bodo uvrstile naprej na evropski finale, ki bo potekal oktobra v Limassolu na Cipru.

Vabljeni vse, ki vas zanimajo inovativne zelene poslovne ideje!

KDAJ? V sredo, 28. 6. 2017 ob 13:45.

KJE? Tehnološki park 19 - stavba B/konferenčna dvorana

Slovenske ekipe in njihove ideje:

1. Zero Carbon d.o.o.

Mehansko drevo (eTREE) je naprava za trajnostno odstranjevanje PM delcev iz ozračja, ki naravne procese izvede na mehanski način. Energijo pridobiva iz dveh obnovljivih virov – vetra in sonca, in jo shranjuje v baterijah. Majhen del energije se uporabi za odstranjevanje PM delcev iz ozračja.

2. Simon Urbas s.p.

Perpetuum je naprava, ki s pomočjo gravitacijske energije in sile vzgona deluje brez druge vložene energije in hkrati proizvaja električni tok.

3. TrackEarthOn

Družbeno omrežje, ki bo vplivalo na trg pridelave hrane in spodbujalo investicije v zeleno pridelavo. Poleg tega bo ozaveščalo ljudi o podnebnih spremembah ter jim dalo možnost, da tudi oni prispevajo k varstvu okolja z izbiro nakupa zelenih prehranskih izdelkov.

4. Bricro, self growing brick

Podjetje Bricro bo na trg poslalo hišo, ki jo bodo (samo)zgradili mikrobi.

5. Mysteria Colorum d.o.o.

Temperaturno občutljiva tiskarska barva omogoča pripravo pametnih nalepk, ki spremenijo barvo pri določeni temperaturi. Prenos znanja s področja znanosti o materialih v produkte z visoko dodano vrednostjo.

6. Aqua Ziwa - Irrigating Sahara and other dry areas around the world

S pretvorbo morske vode v sladko bodo:

- povečali razpoložljivost pitne vode v velikih mestih,

- spremenili izsušene pokrajine v zelene oaze, kjer bodo lokalni prebivalci gojili sadje in zelenjavo,

- znižali globalno segrevanje z zmanjšanjem CO2 plinov v ozračju in

- omogočili pitno vodo v državah v razvoju ter s tem zmanjšali smrtnost.


kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map