Conot
Slovenska finalista BEVO in Waste into treasure novembra na svetovni finale v Amsterdam
Petek, 21 Junij 2019 07:58


Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Kemijskim inštitutom in Tehnološkim parkom Ljubljana organizira ClimateLaunchpad, ki je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej. Tekmovanje poteka že v skoraj 50 državah po svetu in odkriva več kot 1000 novih idej na področju čistih tehnologij za prilagajanje in blaženje podnebnih sprememb in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel.

 

Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo 5 ekip, njihove ideje pa so obsegale teme od trajnostne pridelave hrane do bolj učinkovitega in okolju prijaznega hladilnega sistema.

 

V začetku maja so slovenske ekipe na Kemijskem inštitutu pričele z dvodnevnim treningom strategije poslovanja (Boot Camp), ki ga je vodil certificirani Climate-KIC trener Hans Westerhof s pomočjo lokalnega trenerja Aleša Pevca iz Tehnološkega parka Ljubljana. Namenjen je bil seznanitvi ekip s potekom programa ter kako pripraviti ustrezno predstavitev (‘pitch’) njihovih idej, ekipe pa so intenzivno delale tudi na raziskavi trga in razvoju svoje ideje. Trening je bil naporen, vendar zelo informativen s prikazom obilo praktičnih primerov, so ob zaključku sporočili udeleženci.

 

 

Sledilo je prvo usposabljanje (Follow-up sessions) dne 24. 5. 2019, na katerem se je udeležencem pridružil tudi gost Assim Ishaque, podjetnik in inovativni komercialni direktor, katerega kratko predavanje je bilo osredotočeno na podjetnike in izzive, s katerimi se soočajo. Letošnje ekipe je obiskala tudi ekipa Zero Carbon, do sedaj najuspešnejša slovenska ekipa, ki se je leta 2017 na svetovnem finalu uvrstila med 15 najboljših ekip.

 

 

Na drugem usposabljanju (31. 5. 2019) je udeležence z obiskom počastila sekretarka dr. Darja Piciga z Ministrstva za okolje in prostor, ki je soorganizator Climate-KIC programov v Sloveniji. V uvodnem delu je predstavila strateške usmeritve in finančno podporo inovacijskim projektom
za prehod v nizkoogljično gospodarstvo, sledil pa je pogovor z ekipami. V drugem delu dneva so ekipe nadaljevale s pripravami na predstavitev idej.

 

 

Tretje in zadnje usposabljanje je bilo 7. 6. 2019. Namenjeno je bilo testnim predstavitvam ekip, ob koncu vsake predstavitve pa so ostali prisotni podali komentarje, kaj v predstavitvah ni bilo dobro predstavljeno in bi bilo dobro izboljšati. Za strokovne komentarje in napotke je poskrbela letošnja CLP poslovna trenerka Vera Nunič iz Tehnološkega parka Ljubljana.

 

 

Po zaključenih usposabljanjih so bile ekipe pripravljene na zaključni dogodek, tj. državni finale, ki se je zgodil 20. 6. 2019 v Tehnološkem parku Ljubljana. Na državnem finalu je vsaka ekipa predstavila svoj poslovni načrt strokovni žiriji. Vse prijavljene ideje so bile obravnavane z vidika vpliva na podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Po končanem ocenjevanju in posvetovanju žirije sta bila razglašena dva finalista, ki sta se uvrstila na svetovni finale. Zmagovalec slovenskega finala 2019 je BEVO – trajnostna pridelava hrane, predvsem analogov  živalskih izdelkov. Druga najboljša ideja pa je Waste into treasure – usnje iz odpadnih delov jabolk. Vse sodelujoče ekipe so prejele praktične nagrade, ki so jih prispevali CO NOT, Tehnološki park Ljubljana, Kemijski inštitut ter sponzorja Petrol in ELES.

 

Svetovni finale bo potekal novembra na Nizozemskem. Najboljših 10 ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij. Zmagovalec velikega finala prejme 10.000 €, druga nagrada je 5.000 € in tretja 2.500 €.

 

 

Kontakt

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Družbena omrežja

Facebook

www.facebook.com/ conot.si

www.Facebook.com/ climatelaunchpad

www.Facebook.com/ ClimateKIC

Twitter

@CoNotSlovenia

@ClimateLaunch

@ClimateKIC

 

ClimateLaunchpad in Climate-KIC

ClimateLaunchpad je program Climate-KICa. Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology , EIT), z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij. Je telo Evropske unije, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti.


kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map