Conot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Naložba v vašo prihodnost
Climathon 2018 uspešno izveden ze v treh slovenskih mestih: Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici
Torek, 30 Oktober 2018 12:46


<Ljubljana>, 30. 10. 2018
– V petek, 26. 10., in soboto, 27.10. 2018, je v Sloveniji že tretje leto zapored potekal Climathon, 24-urno tekmovanje, na katerem je skupno 32 udeležencev iskalo oziroma snovalo nove inovativne rešitve za predstavljene okoljske izzive.

Climathon je program Climate-KICa, največje evropske iniciative, ustanovljene s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology – EIT), ki spodbuja inovacije na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Gre za globalni dogodek, na katerem udeleženci skupaj razvijajo rešitve za izzive, s katerimi se soočajo sodobna mesta zaradi podnebnih sprememb.

S Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) kot partnerjem Climate-KICa so letos pri organizaciji Climathona sodelovala kar tri slovenska mesta: Ljubljana, Maribor in Nova Gorica.

V Ljubljani je dogodek potekal v organizaciji Centra za mednarodno in poslovno pravo, ki je skupaj z Mestno občino Ljubljana in podjetjem Snaga postavil tri izzive: 1. Kako izboljšati čistost frakcij pri ločevanju odpadkov v gospodinjstvih? 2. Kako zmanjšati emisije toplogrednih plinov, ki nastanejo zaradi živinoreje? 3. Kako prepričati meščane o zmanjšanju sečnje dreves na zasebnih zemljiščih v Ljubljani? Dvodnevno reševanje izzivov je potekalo na Tehnološkem parku Ljubljana pod mentorstvom dr. Maše Kovič Dine, udeležilo pa se ga je 12 udeležencev. Zmagala je ekipa BEVO, ki je pripravila predlog spodbujanja uporabe seitana – pšeničnega nadomestka mesu. S podpiranjem pridelave pšenice za izdelavo alternative mesu namreč naslovimo številna vprašanja, povezana z živinorejo, od absorbiranja CO2 emisij, proizvajanja O2, zmanjševanja CH4 emisij in porabe vode.

 V štajerski prestolnici je dogodek potekal v Vetrinjskih dvorih, organiziral pa ga je
Inštitut za trajnostni razvoj in celostne rešitve (InTerCer). Predstavljena sta bila dva izziva: 1. Kako ustvarjati zelene površine, kot so zelene strehe ali vertikalni vrtovi v mestu, ter jih hkrati obogatiti z bioogljem, ki je znan ponor ogljika? 2. Kako zmanjšati količino smeti in porabo energije? 15 udeležencev je izbralo prvi izziv, ki so ga reševali pod mentorstvom Klemna R. Bizjaka. Zmagala je skupina Black & Green s predstavitvijo ideje o gradnji zelenih igrišč na mestnih strehah (v mestnem središču) z uporabo biooglja. Letošnja posebnost je bil tudi pričetek regionalnega sodelovanja med Mariborom in Šabcem (Srbija) s prenosom dogodka prek enega izmed spletnih medijev. 

V letošnjem letu se je Climathonu prvič pridružila Nova Gorica, kjer sta pri organizaciji združili moči Goriška knjižnica Franceta Bevka, kjer je dogodek tudi potekal, ter Iniciativa Podružnica, katere predstavnica Maja Vrčon je bila povezovalka dogodka in mentorica udeležencev. 24-urne telovadbe možganov se je udeležilo 5 posameznikov, ki so iskali inovativno rešitev za izziv "Kako povečati agrobiodiverziteto?". Kot končni rezultat se načrtuje odprtje knjižnice semen v Novi Gorici, ki bo predvidoma zaživela spomladi 2019.
Zmagovalci vseh treh mest so prejeli praktične nagrade, ljubljanska in mariborska zmagovalna ekipa pa bosta dodatno uvrščeni tudi na natečaj ClimateLaunchpad 2019.

O tem, da Climathon predstavlja vstopno točko v preostale Climate-KIC programe in s tem pripomore tudi k nadaljnjemu razvoju lastne ideje, priča uspešna zgodba lanskoletnih zmagovalcev Climathona v Mariboru, Simona Planjška in Ivana Knechtla, ki bosta letos v pričetku novembra s svojo idejo o biorazgradljivi jedilni plastiki iz mlečnih beljakovin (MilkyWaste) tekmovala na velikem finalu natečaja ClimateLaunchpad na Škotskem.

 

 

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map