Conot
Raziskava CO NOT: Razvoj osebnega trajnostnega prometa prihodnosti
Sreda, 09 Januar 2013 00:00

Raziskava Centra odličnosti nizkoogljičnih tehnologij
Predstavitev z dne 9. januar 2013


Razvoj osebnega trajnostnega prometa prihodnosti


Kako zadovoljiti zahteve EU z novodobnimi pogonskimi sistemi osebnih avtomobilov in izboljšati ozračje v slovenskih mestih?

Lani je na slovenskih cestah v prometnih nesrečah umrlo 132 ljudi. Toda po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije, ki jih povzema tudi ERTRAC, Evropska tehnološka platforma za cestni promet, zadnja leta zaradi emisij zdravju škodljivih sestavin izpušnih plinov vozil umre več ljudi kot za posledicami prometnih nesreč. Da je v Sloveniji to izjemno pereč problem, dokazuje tudi grožnja tožbe pred evropskim sodiščem zaradi neupoštevanja predpisov in neizvajanja ukrepov s področja zmanjševanja izpusta trdnih delcev PM10.

V Centru odličnosti nizkoogljičnih tehnologij smo zato s podjetjema CVS Mobile in Toyota Adria izvedli primerjalno testiranje sodobnih pogonskih tehnologij v prometu v urbanem okolju in dokazali njihov izjemni potencial za reševanje tovrstnih težav.

Rezultati preizkusa nakazujejo možnost ugodnih učinkov na različnih področjih trajnostnega urejanja prometa in občutnega zmanjšanja obremenitve okolja s trdnimi delci, ob sočasni večji energetski učinkovitosti in zmanjševanju energetske odvisnosti Slovenije od tujih virov energije.

Več v dokumentu Raziskava Centra odličnosti nizkoogljičnih tehnologij


kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map